Gefermenteerde knoflookhoning

Gepubliceerd op 17 augustus 2022 om 17:30

De bollen knoflook mogen helemaal opgeoogst worden, zodat we het bed kunnen klaarmaken voor de volgende teelt. Wat te doen met al die look? Wij vroegen het ons ook af en trokken naar de bibliotheek voor inspiratie. Daar troffen we deze parel van een boek, boordevol frisse gerechten met hier en daar wildplukelementen.

Zoek ernaar in je lokale bib. Hebben ze ´m niet? Doe een aankoopsuggestie, dat vinden bibmedewerkers tof!

Wij probeerden dit recept voor gefermenteerde knoflookhoning. We hebben hem echt nét gemaakt, en hebben hem dus nog niet kunnen gebruiken in een gerecht. In het boek en op de interwebs tippen ze om de honing te gebruiken in koolsalade, over geroosterde wortelen of in dressings en vinaigrettes. Ook de teentjes knoflook kan je uit de honing vissen om je gerechten meer smaak te geven.

 

Wat heb je nodig:

 

3 bollen knoflook

350 gram honing van een lokale imker

 

Hoe maak je het?

 

Doe de gepelde knoflookteentjes in een schone pot en voeg de honing toe.

Zorg ervoor dat de pot niet helemaal vol zit, anders durft ´ie tijdens het fermenteren wel eens over te lopen en niemand wilt zich extra kuiswerk op de hals halen.

Sluit de pot (losjes, niet te strak) en bewaar hem op een koele, donkere plek. Je kan hem meerdere maanden bewaren.

Draai de pot minstens een keer per dag om in de eerste week, zodat de honing en de look goed mengen.


«